منوی دسته بندی

ربات مسیریاب

این ربات، فقط یک ربات مسیریاب نیست و قابلیت کنترل با گوشی و همچنین حرکت در محیط و عدم برخورد با مانع با استفاده از ماژول آلتراسونیک را هم داره.

در این مطلب می خواهم که اطلاعات مربوط به ساخت رباتی که ویدئوی آن را قرار دادم برایتان منتشر کنم.

ربات مسیریاب کوچک

1– مدار و شماتیک

لیست قطعات: 

AMS1117 – ,MC34063 – LM324 – ATXMEGA32A4U – SRF05 – ESP8266 – L293

1-1 : واحد تغذیه: برای مدار نیاز به ولتاژ 3.3 ولت و 5 میباشد. رگولاتور 3.3 ولت AMS1117  تغذیه میکرو و ماژول WIFI  را تامین میکند. رگولاتور MC34063 نیز ولتاژ 5 ولت سایر قطعات را تامین میکند. که به دلیل کوچک بودن سایز این رگولاتور و سلفش انتخاب شده است.

مدار تغذیه

1-2: پردازنده: برای این مورد هم از پردازنده محبوبم یعنی ATXMEGA32A4U استفاده کردم.

میکروکنترلر ایکسمگا

1-3: ESP8266: ارزان ترین و در دسترس ترین و کوچکترین و محبوب ترین ماژول وای فای موجود در دنیا میباشند.

ESP8266

1-4: SRF05: ماژول فاصله سنج آلتراسونیک با حداکثر اندازه گیری 5 متر

1-5: LM324: خروجی آنالوگ سنسورهای مادون قرمز TCRT5000 با استفاده از حالت مقایسگر آپ امپ تبدیل به دیجیتال شده و به میکرو منتقل میشود. از سه سنسور برای حالت مسیریاب استفاده شده است. و سنسور چهارمی هم پیش بینی شده که بتوان کنار چرخ نصب کرد و تعداد چرخیدن چرخ را شمرد که فعلا از آن استفاده نشده است.

SENSOR

1-6: L293 : راه اندازی موتورها به عهده درایور L293D  میباشد. که امکان کنترل دو موتور را به صورت چپ-گرد / راست-گرد با جریان خروجی برای هر موتور 600 میلی آمپر را دارد.

L293D
L293

2- PCB:

برد ربات با استفاده از نرم افزار EAGLE و به صورت یک رو طراحی شده است. آموزش های این نرم افزار را از اینجا میتوانید دانلود کنید.

pcb

3-توضیحات برنامه:

3-1: در ابتدای برنامه تابع init فراخوانی شده و فرکانس میکروکنترلر با اجرای تابع osc_extclk_pll_init از کتابخانه osilator config.h در حالت اسیلاتور متصل به کریستال خارجی تنظیم میشود و با استفاده از واحدد PLL فرکانس 8 مگاهرتز ضربدر 4 شده و به 32 مگاهرتز میرسد و با توجه به این که ضرایب Prescaler A و Prescaler B و Prescaler C  بدون تغییر با مقدار پیش فرض 1 میباشند فرکانس کاری CPU هم 32 مگاهرتز خواهد بود.

3-2: کنترل دور موتور:

برای کنترل دور موتورها تایمر/کانتر 1 از پورت C در حالت Single-slop PWM Generation قرار داده شده و فرکانس خروجی PWM با قرار دادن مقدار 800 در رجیستر پریود تایمر بر روی 156 هرتز تنظیم شده ، خروجی PWM بر روی پایه های OC1A و OC1B فعال و تایمر با Prescaler 256 شروع به کار کرده است.

3-3: اندازه گیری فاصله با استفاده از ماژول SRF05:

به صورت خلاصه با تحریک کردن پایه Trigger و اندازه گیری مدت زمان تغییر وضعیت پایه echo می توان فاصله تا مانع را بدست آورد. با تحریک پایه تریگر؛ پایه اکو به وضعیت یک تغییر میکند و بعد از دریافت برگشت امواج فراصوت وضعیت پایه به صفر برمی‌گردد.

با توجه به اینکه اندازه گیری فاصله با مانع؛ برای جلوگیری از برخورد با مانع؛ باید پشت سر هم تکرار شود در صورتی که اندازه گیری طول پالس را CPU انجام دهد باعث مشغول شدن CPU و کاهش استفاده مفید از آن میشود. به این خاطر اندازه گیری طول پالس به قابلیت  Pulse Width Capture از تایمر صفر پورت C واگذار میشود. برای این کار باید وقفه بر روی پایه میکرو که به خروجی اکو ماژول متصل است در حالت both edges فعال شود و از طریق Event به عنوان ورودی واحد کپچر تایمر متصل شود. 

نحوه کار تایمر در حالت اندازه گیری عرض پالس به این شکل است که با لبه بالا رونده پالس، تایمر ریست شده و از مقدار صفر شروع به شمارش میکند و با لبه پایین رونده پالس، مقداری که در شمارنده تایمر قرار دارد در رجیستر کپچر(CCX) ذخیره میشود.

در اینجا کانال صفر ایونت به PIN2 از PORTA متصل و وقفه خارجی پایه در حالت both edges به عنوان تریگر ایونت انتخاب میشود.

تنظیم تایمر در حالت کپچر:

3-4:مدیریت مصرف: با توجه به اینکه تغذیه ربات از باتری تامین میشود بنابراین باید مصرف جریان را به حداقل برسانیم به این منظور از طریق رجیستر کنترلی Power Reduction کلاک قسمتهای سخت افزاری میکرو که استفاده نمیشوند را قطع میکنیم.

abolfazl وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید